Aktualności

Wtorek, 31 pażdziernika 2017

III Tydzień Dobrego Chleba w Grabowie

W sobotę, 28 października Szkoła Podstawowa im. Michała Kajki w Grabowie już trzeci raz celebrowała podsumowanie kampanii dotyczącej zdrowego żywienia. Jej tematem przewodnim zgodnie z tradycją był chleb. Był to również dzień ważny dla pierwszoklasistów, którzy zostali pasowani na pełnoprawnych uczniów.

W Grabowie stawili się: Burmistrz Gołdapi Tomasz Luto, ksiądz Tadeusz Kulesza, radni miejscy, sołtysi oraz przedstawiciele służb mundurowych: Jerzy Kuprewicz z Komendy Powiatowej Policji w Gołdapi i Wiesław Bernatowicz, zastępca leśniczego z Leśnictwa Czerwony Dwór. Przybyło również wielu rodziców, którzy z chęcią pomogli przygotować bogaty poczęstunek.

- Jak co roku z radością przyjechałem do Grabowa – mówi Burmistrz Gołdapi Tomasz Luto. – Zdrowy styl życia to podstawa sukcesu i zadowolenia. Szkoła w Grabowie organizuje ważną i ciekawą kampanię społeczną. A karmią tu tak dobrze, że można śmiało przybyć bez śniadania.

Uroczystość rozpoczęło powitanie gości przez dyrektor szkoły Irenę Łobacz. Najmłodsze dzieci pięknie śpiewały i tańczyły, za co nagrodzono je gromkimi brawami. Następnie przewodniczący Samorządu Uczniowskiego dokonał pasowania na ucznia, a burmistrz wręczył każdemu pierwszoklasiście pamiątkowy dyplom. Po uroczystości nastąpiło podsumowanie kampanii dotyczącej tego co i w jaki sposób spożywamy. Skecz przygotowany przez starszych uczniów miał zachęcić do wdrażania zdrowych nawyków żywieniowych. Przedstawione scenki rozbawiły, ale też i zmotywowały do refleksji nad tym, co jemy i jak żyjemy.

- Szacunek dla chleba jest częścią naszego dziedzictwa kulturowego - mówi Anna Buczyńska, nauczyciel i organizator kampanii  - To chleb obrazuje nasz ludowy światopogląd. W polskiej i słowiańskiej tradycji chleb jest symbolem pożywienia, a także dostatku i pomyślności. Dziś może nie okazujemy tego w tak misterny sposób, jak czynili to nasi przodkowie, ale dzięki naszej kampanii kultywujemy ważne tradycje w duchu nowych prozdrowotnych trendów.  Staraliśmy się pokazać odpowiedni stosunek do chleba. W tym roku poświęciliśmy również uwagę owocom i warzywom, w szczególności ziemniakom.